Головна

Головна Графік заходів Увічнення пам'яті Геноцид Ромів Бабин Яр (Не)Дитячі історії Камені спотикання

Відбувся Щорічний круглий стіл «Українське суспільство і пам'ять про Голокост: наукові та освітні аспекти»

Щорічно Український центр вивчення історії Голокосту розпочинає свою публічну діяльність із важливого заходу - Круглого столу «Українське суспільство і пам'ять про Голокост: наукові та освітні аспекти», приуроченого до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту 27 січня. Цей захід спрямований на заохочення громадських дискусій щодо вшанування пам’яті жертв Голокосту в українському суспільстві, сприяння дослідженню та викладанню питань про Голокост в Україні.
Свою участь підтвердили представники посольства Німеччини та Держави Ізраїль, представництва ООН в Україні, Українського Інституту національної пам`яті.
Зважаючи на карантинні обмеження, введені через пандемію COVID-19, захід відбувався у форматі онлайн-марафону із трансляцією у Facebook. Під час заходу глядачі ставили запитання та ділились враженнями у коментарях до трансляції.

Під час онлайн-марафону відбулися виступи українських науковців та науковиць про дослідження з історії Голокосту - к.і.н. Богдана Зек і к.і.н. Марти Гавришко; презентації освітніх проєктів та найновіших видань Українського центру вивчення історії Голокосту – спогадів, наукових монографій, найкращих учнівських дослідницьких та творчих робіт про історію Голокосту та інші геноциди. Українські вчителі поділилися власним досвідом участі у різних проєктах про Голокост, навчання з історії та протидії дискримінації через історичні уроки. Новинкою цьогорічного заходу стала серія інтерв’ю Ірини Славінської про культуру та політику пам’яті про Голокост в Україні із Михайлом Тяглим, Антоном Дробовичем та Оксаною Сущук.
Українські школярі та їхні вчителі стали спів-доповідачами на Круглому столі, розповідаючи про себе та про одну або кілька осіб, чиї історії їх вразили. Це люди, кому вдалося вижити, або не вдалося; це історії рятівників; це ті, завдяки кому збереглася пам’ять про Голокост.

У візуальному оформленні цьогорічного Круглого столу використані творчі роботи учасників конкурсу дослідницьких і творчих робіт «Історія і уроки Голокосту» імені І.Б. Медвинського різних років Вікторії Пантелеймончук та Євгена Альховика.

Організаторами XIV щорічний круглий стіл «Українське суспільство і пам'ять про Голокост: наукові та освітні аспекти» є Український центр вивчення історії Голокосту та Goethe-Institut в Україні.
Нагадаємо, у 2005 році Генеральна асамблея ООН приняла Резолюцію №60/7, в якій проголосила 27 січня Міжнародним днем пам’яті жертв Голокосту. Резолюція наголошує на важливості освітньої та просвітницької роботи для того, аби засвоїти уроки Голокосту та запобігти проявам ненависті, фанатизму, расизму та упереджень у майбутньому.

[Видео]

[Програма Укр]

[Програма Анг]

Останні Новини

Дивитися всі
Top