Головна

Головна Графік заходів Увічнення пам'яті Геноцид Ромів Бабин Яр (Не)Дитячі історії Камені спотикання

Збір свідчень у освітян про російську агресію і війну в Україні

insidethegatesЗ моменту повномасштабного вторгнення росії Український центр вивчення історії Голокосту намагається продовжувати свою освітню діяльність, а також весь час підтримує наших колег освітян з різних куточків України. Наш простір наповнився численними історіями про той новий та нелегкий досвід, який доводиться проживати нам всім. Ми не могли залишитися осторонь цих історій і тому з вересня розпочали новий проєкт по збору свідчень від українських вчителів та викладачів університетів, випускників програм та проєктів УЦВІГ, про теперішню російсько-українську війну. Цей проєкт ми реалізовуємо за підтримки програми Documenting Ukraine від Institut für die Wissenschaften vom Menschen (Відень, Австрія). 

Нашою метою є зафіксувати особисті свідчення про пережиті події від 24 лютого 2022: як для українських освітян почалась війна, як вони почувались, які інструкції як вчителі вони отримали і чи отримали, які дилеми вони мусили вирішувати, як співвідносилось їхнє особисте та професійне, які події (евакуація, переховування, проходження фільтрації, окупація тощо) вони пережили. А також яким чином сучасний пережитий досвід освітян та їхніх учнів неминуче вплинув на вивчення та сприйняття деяких тем з історії, деяких творів літератури, особливо тих, що стосуються Другої світової війни, чи війни і геноцидів загалом. 
Наразі ми записали 7 інтерв'ю про різний досвід: від проживання в тилу до затримання загарбниками та проходженням допитів. Важливою умовою проєкту є збереження анонімності наших оповідачів та оповідачок з міркувань поваги до їхнього особистого життя та безпеки. Також, насамперед через безпекові питання, ми не збираємо інтерв'ю у тих колег, хто зараз проживає на тимчасово окупованих територіях. Матеріали проєкту поки що недоступні для дослідників, але з часом ми напрацюємо політику їхнього використання. 
Ми щиро вдячні усім нашим оповідачам та оповідачкам за їхні історії та мужність ділитись пережитим і продовжуємо наш проєкт.
Фото: зі сторінки Головнокомандувача ЗС України

 

Останні Новини

Дивитися всі
Top