Головна

Головна Графік заходів Увічнення пам'яті Геноцид Ромів Бабин Яр (Не)Дитячі історії Камені спотикання

ХVІ круглий стіл «Українське суспільство і пам’ять про Голокост: досвід сучасної війни проти України»

insidethegates27 січня 2023 року у Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту відбувся ХVІ круглий стіл «Українське суспільство і пам’ять про Голокост: досвід сучасної війни проти України». 
Повномасштабна російська збройна агресія не змогла завадити українській науковій і освітянській спільноті зібратися на традиційному щорічному заході, який відкриває зазвичай кожен рік Українського центру вивчення історії Голокосту.
Цьогорічний Круглий стіл, як і переважна більшість наших постійних заходів останнім часом, був звичний і незвичний водночас. Незмінними залишились організатори - УЦВІГ і Goethe-Institut в Україні. Цього року нас підтримав ще транскордонний проєкт «Вчимося пам’ятати» єврейської  громади  м.  Дюссельдорф. 
А от майданчик проведення змінився: захід відбувався в конференц-залі  Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса НАН України.
Через проблеми з електрикою в м. Київ для нас було надзвичайно важливо, щоб всі спікери приєдналися до Круглого столу наживо, адже гарантувати безперебійну наявність інтернету і зв’язку ніхто не міг. Можна констатувати, що нам це вдалося. Всі спікери приїхали на Круглий стіл, сформувавши, як завжди, повноцінну карту України: були представлені Схід (м. Харків), Захід (м. Рівне і м. Львів), Південь (м. Одеса) і Північ (м. Київ) нашої країни. До нас також наживо доєднався наш партнер Маттіас Ріхтер з м. Дюссельдорф.
З тих же самих причин не було можливості організувати повну трансляцію заходу в прямому ефірі на фейсбук-сторінці Центру. До нас зверталися дещо спантеличені підписники, які за роки пандемії звикли, що весь захід транслюється. Але, на відміну від пандемічних років, наразі ситуація набагато складніша. Ми вирішили компенсувати відсутність трансляції викладенням на YouTube канал УЦВІГу записів всіх виступів, що були представлені на цьогорічному Круглому столі.
Що стосується змістовної складової, то тут можна відзначити, що Круглий стіл традиційно дотримався високого наукового рівня. Всі доповіді прямо чи опосередковано були акцентовані на студіях з історії Голокосту через досвід сучасної війни, яку веде Україна, відстоюючи свою незалежність і територіальну цілісність. Навіть другу частину назви Круглого столу ми змінили, виходячи із сучасних реалій.  Дискусії зачіпали питання пам’яті, маніпуляцій і пропаганди, тих уроків, які українці вже винесли з майже річного опору агресору.
На окрему увагу заслуговують цьогорічні привітання учасників Круглого столу. Половина вітальних слів на відкритті заходу пролунала в записі. З наших міжнародних партнерів завітати наживо наважився тільки пан М. Ріхтер. Українські ж колеги-науковці (професор Максим Гон і голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович), які вітали учасників в записі, наразі знаходяться в лавах Збройних сил України, даючи нам можливість збиратися на такі важливі наукові події. 
Відзначимо також і закриття Круглого столу. Спеціально для цієї події міжнародні партнери і друзі Українського центру вивчення історії Голокосту надіслали теплі слова підтримки українцям, які тепер знають про повномасштабну війну не лише з книжок. Такої безпрецедентної підтримки ще не було, мабуть, ніколи. І це вселяє в нас впевненість в нашій перемозі.
Підсумовуючи, хочеться зазначити, що “науковий рік” УЦВІГ відкрив успішно. Жодні ракетні обстріли (а напередодні вони були), жодні перебої з електрикою й інтернетом не можуть завадити небайдужим друзям і колегам нашого Центру зібратися на важливу наукову подію, з’їхавшися з усіх куточків України. Дякуємо всім, хто долучився до підготовки і роботи Круглого столу! Працюємо для перемоги! Віримо в ЗСУ! Слава Україні

Ольга Лімонова, координаторка проєктів УЦВІГу

[Відео всіх виступів на каналі УЦВІГ на платформі YouTube]

[Програма круглого столу]

[Докладніше про круглий стіл]

[Фотогалерея]

Останні Новини

Дивитися всі
Top