Головна

Головна Графік заходів Увічнення пам'яті Геноцид Ромів Бабин Яр (Не)Дитячі історії Камені спотикання

Міжнародний меморіальний проект «Проти забуття» в Одесі

insidethegates22 жовтня 2021 року в Одесі заклали перший камінь меморіального комплексу "Проти забуття" в пам'ять про трагедію масового знищення євреїв у жовтні 1941 року. Церемонія пам'яті була присвячена 80-м роковинам загибелі місцевих євреїв.

Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен була шокована, що місце масової страти євреїв, наразі закинуто та заасфальтовано. До жовтня 2022 року тут планується побудувати Меморіал пам'яті. Архітектори запланували частину майбутнього меморіалу віддати під парк, де будуть доріжки, дерева, освітлення. А на основному місці буде споруджено дев'ять стел, які символізують дев'ять бараків, на них буде нанесена інформація на різних мовах про жертви та історична інформація.

"Сучасна Німеччина, сучасна Україна, сучасна Румунія стоять на позиціях повернення гідності жертвам, вшанування пам'яті, і буде абсолютно диким транспортувати провини тих режимів на сьогоднішні країни. Навпаки, сьогоднішні країни беруть відповідальність за пам'ять про минуле. І тут важливо не плутати два поняття: провини та відповідальності. Ми ні в чому не винні, ні сучасна Україна, ні сучасна Німеччина, ми відповідальні", - наголосив директор Українського центру вивчення історії Голокосту Анатолій Подольський.

Проєкт фінансуються посольством Німеччини та Міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини та реалізується за підтримки громадської організації "Центр ліберальної сучасності"

Більше інформації за посиланням: https://ua.interfax.com.ua/news/general/775430.html

Останні Новини

Дивитися всі
Top