Головна

Головна Графік заходів Увічнення пам'яті Геноцид Ромів Бабин Яр (Не)Дитячі історії Камені спотикання

ЗНАТИ І ПАМЯТАТИ Актуальні дослідження та інформаційні продукти про геноцид ромів у роки Другої світової війни

insidethegates20 вересня 2024 року в Києві відбувся круглий стіл на тему «Знати і пам’ятати: актуальні дослідження та інформаційні продукти про геноцид ромів у роки Другої світової війни». Захід відбувся за ініціативи Державної служби України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) і об’єднав представників органів влади, істориків, освітян, культурних діячів та громадські організації для обговорення важливості збереження пам’яті про геноцид ромів і популяризації знань про цю трагедію.

Під час роботи круглого столу з доповіддю «Використання інформаційних ресурсів з історії геноциду ромів України в добу Другої світової війни у науковій та педагогічній діяльності» виступив керівник Українського центру вивчення історії Голокосту Анатолій Подольський. У своєму виступі історикзазначив, що в сучасній українській історичній науці тема геноциду ромів знаходиться на маргінесі, на сьогодні у нас є дуже незначна кількість академічних досліджень з цієї проблематики. Проте, ті наукові та освітні видання, що створені українськими вченими і педагогами з історії ромської спільноти України

 Геноцид ромів під час Другої світової війни — одна з найтрагічніших сторінок історії. «Масштаби трагедії не повинні вимірюватися лише статистикою й цифрами. Йдеться про нищення народу, його пам’яті, традицій, культури, національної ідентичності та консолідації. Ми маємо про це говорити та пам’ятати,» — наголосив Віктор Войналович, перший заступник Голови ДЕСС

Також під час круглого столу виступили з доповідями Антон Дробович, голова Українського інституту національної пам’яті, Роза Тапанова, директорка Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр», Олег Пурий, головний спеціаліст Відділу етнополітики ДЕСС, Юліан Кондур, координатор МБО «Ромський жіночий фонд «Чіріклі», Володимир Яковенко, голова правління ГО «Молодіжна агенція з адвокації ромської культури «АРКА» та інші.

Юліан Кондур, представник Ромського жіночого фонду «Чіріклі», звернув увагу на кризу ромської ідентичності: «Сьогодні роми стикаються з кризою ідентичності, адже ми й самі мало знаємо про свою історію, культуру та мову. Тому важливо створювати нові можливості для взаєморозуміння між ромами й українським суспільством, адже роми проживають в Україні вже понад 500 років». Він також розповів про ініціативи, спрямовані на популяризацію ромської культури.

Учасники круглого столу підкреслили значущість медіапроєктів та освітніх програм, що сприяють вивченню історії геноциду ромів. Віктор Войналович підсумував: «Ми маємо про це говорити і завжди пам’ятати, оскільки, на превеликий жаль, ці тоталітарні практики не завершилися — вони продовжуються, попри жахливі підсумки Другої світової війни. Сучасний неофашизм, в обличчі російського режиму, демонструє не менш моторошні наслідки».

Відеозапис круглого столу

Докладніше про круглий стіл  

Останні Новини

  • Пам'ять про Голокост в українських регіонах

    Інтерв’ю з координаторкою напряму формальної освіти УЦВІГ Ольгою Лімоновою на Громадському радіо про проблеми й зрушення у питанні пам’ятання Голокосту.

    [Докладніше]
  • Семінар "Викладання історії Голокосту у вищій школі" у Чернівцях

    Протягом 4-6 жовтня 2024 року Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича відбувався науково-методичний семінар для викладачів вищих навчальних закладів "Викладання історії Голокосту у вищій школі". Організатором семінару є Український центр вивчення історії Голокосту у співпраці та за фінансової підтримки Міжнародного проєкту «Стежками пам’яті ІІ» Єврейської громади Дюссельдорфа.

    [Докладніше]
  • Бабин Яр в історії України: як подолати радянську спадщину байдужості

    Наприкінці вересня 2024 року, коли в Україні відзначали 83-ті роковини трагедії Бабиного Яру, на каналі “Суспільне Культура”, в рамках проєкту «Зі своїми по суті» відбулася дискусія про жахливі події нацистської окупації столиці України (1941-1943 рр.), тотальне
    вбивство німецькими окупантами київських євреїв, а також про інші жертви нацистських злочинів у Бабиному Яру.

    [Докладніше]
  • ЗНАТИ І ПАМЯТАТИ Актуальні дослідження та інформаційні продукти про геноцид ромів у роки Другої світової війни

    20 вересня 2024 року в Києві відбувся круглий стіл на тему «Знати і пам’ятати: актуальні дослідження та інформаційні продукти про геноцид ромів у роки Другої світової війни». Захід відбувся за ініціативи Державної служби України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) і об’єднав представників органів влади, істориків, освітян, культурних діячів та громадські організації для обговорення важливості збереження пам’яті про геноцид ромів і популяризації знань про цю трагедію.

    [Докладніше]
  • Нова рубрика #ІсторіяФото у соціальній мережі

    Український центр вивчення історії Голокосту відкрив на своїй офіційній сторінці у соціальній мережі Facebook нову рубрику “Історія_Фото” де ми нагадуємо випускникам проєктів Центру про важливі та яскраві моменти нашої наукової та педагогічної діяльності та збираємо відгуки, рефлексії та спогади учасників цих проєктів різних років. 

    [Докладніше]
Дивитися всі
Top